Fedora 31 Silverblue

Už přes pět měsíců používám Fedoru Silverblue. Začal jsem s ní chvíli po vydání Fedory 30, takže jsem až nyní měl možnost upgradovat na nový release. A můžu říct, že to bylo rychlé a snadné.

Fedora 31 Official image

Pravděpodobně lze upgrade provést i přes Gnome Software, ale já preferuji příkazpvý řádek, protože lépe zobrazuje případné problémy.

V zásadě na Silveblue stačí čtyři jednoduché kroky:

  • Ověřit, že Fedora 31 je již k dispozici:

    $ ostree remote refs fedora | grep "31/x86_64/silverblue"
    fedora:fedora/31/x86_64/silverblue
    
  • Naimportovat nový GPG klíč:

    sudo ostree remote gpg-import fedora -k /etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora-31-x86_64
    
  • Přemigrovat na verzi 31:

    rpm-ostree rebase fedora:fedora/31/x86_64/silverblue
    
  • A restartovat.

Restart je velmi rychlý, protože se během něj už nedělá žádný další upgrade.

Problémy

Narazil jsem na dva problémy. První problém byl s některými externími repozitáři, které ještě nebyli připravené na Fedoru 31. Ty bylo potřeba manuálně vypnout (Nastavit enabled=0 v odpovídajícím souboru /etc/yum.repos.d/REPOZITAR.repo).

Druhý problém jsem měl s RPM fusion (takže vlastně opět externí repozitář), který jsem měl nainstalovaný jako LocalPackages. Nakonec jsem odinstaloval všechny balíky použité z tohoto repozitáře. Asi to jde i nějak snadněji, ale tohle mi fungovalo a nebylo to příliš obtížné.

rpm-ostree uninstall chromium-libs-media-freeworld compat-ffmpeg28 unrar
rpm-ostree uninstall rpmfusion-free-release-30-1.noarch rpmfusion-nonfree-release-30-1.noarch
systemctl reboot
rpm-ostree install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-31.noarch.rpm https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-31.noarch.rpm
rpm-ostree install chromium-libs-media-freeworld compat-ffmpeg28 unrar

Závěr

Překvapilo mne jak jednoduchý upgrade na Silverblue byl a bylo velmi příjemné, že jsem měl počítač celou dobu k dispozici (až na jeden krátký restart). Měl jsem pocit, že mám upgrade víc pod kontrolou a samozřejmě jsem se mohl díky rollbacku kdykoliv vrátit k Fedoře 30, pokud by v nové verzi něco zásadního nefungovalo.

Normální upgrade

Také jsem prováděl normální upgrade na mém druhém stroji s normální Fedorou. Restart s instalací nové verze zabral asi třicet minut, kdy jsem logicky nemohl stroj používat, což není úplně příjemné. Také jsem měl problém s novým jádrem (ale to mohlo být způsobené experimenty, které jsem tam dělal dříve). Nicméně Silverblue upgrade byl mnohem jednodušší a rychlejší.


  1. Zdroj obrázku: fedoramagazine.org 

Komentáře

Comments powered by Disqus